ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ »  ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ/ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΟΡΤΕΣ

Τα σημαντικότερα Πανηγύρια της Κεφαλονιάς

Την 1η Ιανουαρίου τελούνται δύο πανηγύρεις προς τιμήν του Αγ. Βασιλείου εις τον Ιερόν Ναόν Κεραμειών και εις το μετόχι της Μονής Κορωνάτου, έξω της πόλεως Ληξουρίου.

Εις τον Ιερόν Ναόν Κεραμειών το εσπέρας τελείται μεγαλοπρεπώς ο Εσπερινός της εορτής, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κεφαλληνίας κ. Σπυρίδωνος χοροστατούντος, όπου τελεί και την τελετήν της κοπής της Βασιλόπιτας παρουσία εκπροσώπων των αρχών και του Διοικητικού Συμβουλίου του Βαλλιανείου Ιδρύματος.

Εις το μετόχιον της Ιεράς Μονής Κορωνάτου αφ' εσπέρας τελείται αγρυπνία προς τιμήν του Αγίου και την κυριώνυμον ημέραν και εις τους δύο Ναούς τελείται η Θεία Λειτουργία.
Μετά πάσης λαμπρότητος και μεγαλοπρεπείας εορτάζεται η εορτή των Θεοφανείων με επίκεντρον τον Ιερόν Ναόν Υπεραγίας Θεοτόκου Σισσιωτίσσης πλησίον της γέφυρας, τελετουργούντος του Μητροπολίτου Κεφαλληνίας και μετά τον καθαγιασμόν των υδάτων εντός του Ιερού Ναού διά της τελέσεως του Μεγάλου Αγιασμού, παρουσία εκπροσώπων όλων των αρχών της νήσου και επακολουθεί η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού εις την θάλασσαν από την γέφυραν Αργοστολίου.

Η τελετή επαναλαμβάνεται από το ferry boat στο λιμάνι του Ληξουρίου με την συμμετοχή όλων των κατοίκων της περιοχής Παλλικής. Οι τελετές αυτές κλείνουν με τον καθαγιασμόν των υδάτων εις το πηγάδι της πλατείας Ληξουρίου.

Την 18ην Ιανουαρίου, εορτή των Ιεραρχών Αθανασίου και Κυρίλλου πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου εις το χωρίον Αγίας Ειρήνης.

Την 20ην Ιανουαρίου, εορτήν του Αγίου Ευθυμίου, πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Χαβριάτων.
Την 25ην Ιανουαρίου, εορτήν του Αγίου Γρηγορίου Θεολόγου, πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός του Αγίου Γρηγορίου εις το χωρίον Πλατιές.

Κατά τον μήνα Φεβρουάριο και κατά την εορτήν της Υπαπαντής του Κυρίου, μεγάλη πανήγυρις γίνεται εις το χωρίον Ζόλα, εις την οποίαν κάθε χρόνο κατά την κυριώνυμον ημέραν προεξάρχει ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κ. Σπυρίδων, ενώ το εσπέρας χοροστατεί εις τον Εσπερινόν της εορτής εις τον Άγιον Νικόλαον Αργοστολίου, ένθα και η εικόνα, κειμήλιον της οικογενείας Παναγή Γεράκη. Πανηγυρίζοντες Ιεροί Ναοί ευρίσκονται και εις την Άνω Μεριά Πυλάρου και αλλαχού της νήσου.

Την 5ην Φεβρουαρίου εορτάζει η Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Κορωνάτου, κατά την εορτήν της Αγίας Αγάθης με αγρυπνία και τέλεση μνημοσύνου προς τιμήν της κτήτορος της Ιεράς αυτής Μονής και ηγουμένης γενομένης Αγάθης Μεγαλογένους.

Την 10ην Φεβρουαρίου εορτήν του Αγίου Χαραλάμπους πανηγυρίζουν το παρεκκλήσιον του Μητροπολιτικού κτιρίου και ο Ιερός Ναός Αγίου Χαραλάμπους Ληξουρίου, όπου ιδιαιτέρως τιμάται ο ίδιος, επειδή είναι και Πολιούχος της πόλεως και Προστάτης της περιοχής Παλλικής. Ο κύκλος της εορτής αυτής κλίνει με την λιτάνευσιν της Ιεράς Εικόνος ανά τας οδούς της πόλεως. Από ετών συμμετέχει εις την εορτήν και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μηθύμνης κ. Χρυσόστομος, προσκεκλημένος του Ποιμενάρχου μας.

Την 11ην Φεβρουαρίου, εορτήν του Αγίου Βλασίου Ιερομάρτυρος, εορτάζει ο Ιερός Ναός Αγίου Βλασίου στα Δεματοράτα Ληξουρίου.

Κατά τον μήνα Μάρτιο εορτάζει επί την εορτήν των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, ο φερώνυμος Ιερός Ναός εις το χωρίον Άγιος Νικόλαος Πυργί, εις την οποίαν κατ' έτος συμμετέχει και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας.

Την 25ην Μαρτίου με μεγαλοπρέπεια εορτάζει ο Μητροπολιτικός Ναός Ευαγγελιστρίας Αργοστολίου και πολλοί άλλοι Ναοί, μεταξύ των οποίων και ο Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Φαρακλάτων.

Εις τον Μητροπολιτικόν Ναόν λαμβάνουν χώραν κάθε χρόνο τα κεκανονισμένα λόγω και της Εθνικής Εορτής.

Εις τα Φαρακλάτα το απόγευμα γίνεται η λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος ανά τας οδούς της Κοινότητος και ιδιαιτέρα δέησις αναπέμπεται προ του κενοταφίου του αειμνήστου Μητροπολίτου Κερκύρας και Παξών Κυρού Πολυκάρπου, ο οποίος εις την τοποθεσίαν αυτήν παρέδωκε την ψυχήν του εις τον Θεόν ως τοποτηρητής και της Ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας.

Με μεγαλοπρέπεια εορτάζεται η εορτή αυτή και εις την Πεσσάδα: Εσπερινός - Θεία Λειτουργία.

Πολλοί Ιεροί Ναοί και εξωκκλήσια τιμώνται και εις την Κεφαλλονιά επ' ονόματι του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου. Ξεχωρίζουν τα πανηγύρια του Αγίου Γεωργίου Δαυγάτων, Χαλιωτάτων, παρεκκλήσιον της οικογενείας Ιερέως Αναστασίου Σπαθή, Σκάλα κλπ.
Κατά τον μήνα Μάϊο πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός του Αγίου Χριστοφόρου Φάρσων μεγαλοπρεπώς και με λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Χριστοφόρου ανά τας οδούς της Κοινότητος και το παρεκκλήσιον της οικογενείας Μουϊκη εις Λακύθρα.

Την 21ην του μηνός, εορτάζει ο Ιερός Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καραβάδου, όπου στον Εσπερινό κάθε χρόνο χοροστατεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας, εφόσον κατά την ημέραν της εορτής αυτής εορτάζεται και η επέτειος της Ενώσεως των Επτανήσων μετά της Ελλάδος, όπου και ο Σεβασμιώτατος λειτουργεί εις τον Μητροπολιτικόν Ιερόν Ναόν Αργοστολίου και λαμβάνει μέρος εις όλας τας άλλας εκδηλώσεις.
Κατά τον μήνα Ιούνιον, θα πρέπει να ξεχωρίσουμε την πανήγυριν των Ιερών Ναών Γεννεσίου του Προδρόμου Φωκάτων, Τζαννάτων, Αγίου Θωμά Καραβάδου.

Την 29ην του μηνός αυτού εσχάτως εορτάζεται μετά πάσης λαμπρότητος και μεγαλοπρεπείας, η εορτή των Αγίων Ενδόξων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, με επίκεντρον τον νέον Ιερόν Ναόν του Αποστόλου Παύλου εις την Πεσσάδαν λόγω και της ήδη εμπεδουμένης θεωρίας εξ' απόψεως επιστημονικής και εκκλησιαστικής της ταυτίσεως της νήσου Μελίτης του βιβλίου των Αποστόλων των Πράξεων με την νήσον της Κεφαλληνίας και όχι της Μάλτας, ως τόπον ναυαγίου όταν ο Απόστολος Παύλος κατά το έτος 57 μ.Χ. δέσμιος μεταφέρετο από την Παλαιστίνη στην Ρώμη για να δικαστεί από τον Ρωμαίον Αυτοκράτορα, εναυάγησε εις θαλάσσιον χώρον, η περιγραφή του οποίου συμπίπτει με την νήσον της Κεφαλληνίας και όχι της Μάλτας. Περισσότερα περί του θέματος αυτού, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εύρουν σε ειδικήν ιστοσελίδαν του διαδικτυακού τούτου χώρου.
Την αυτήν ημέραν εορτάζουν οι Ιεροί Ναοί Πέτρου και Παύλου Βαλεριάνου και Δώδεκα Αποστόλων Χαυδάτων.

Και ο μήνας Ιούλιος έχει τις δικές του εορτές εις την νήσον της Κεφαλληνίας.
Την ημέραν της εορτής της καταθέσεως της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου, πραγματοποιείται μετάβασις Χριστιανών διά πλοιαρίου εις την νησίδαν Δίας όπως ονομάζεται πλησίον της Πεσσάδος σε μία προσκυνηματική εκδήλωση της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας Βλαχερνών.

Κατά την εορτήν της Αγίας Κυριακής στις 7 του μηνός, πανηγυρίζουν οι Ιεροί Ναοί Ξενοπούλου, Προκοπάτων, Μιχάτων και την επομένην εορτήν του Αγίου Προκοπίου, εορτάζει ο Ιερός Ναός Καμπιτσάτων.

Με μεγαλοπρέπειαν εορτάζεται εις την νήσον μας και εις το χωρίον της Αγίας Ευφημίας την 11ην Ιουνίου, εορτήν της Αγίας Ευφημίας, εις την οποίαν εις τον Εσπερινόν, την θείαν Λειτουργίαν και την λιτάνευσιν της Ιεράς Εικόνος συμμετέχει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας και παρακάθεται εις τράπεζαν που παραθέτει ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Θεμάτων, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Ιερόθεος Αμίτσης εις την οικείαν του.

Υποδειγματική πανήγυρις γίνεται και κατά την εορτήν της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης εις το χωρίον Βλαχάτα και εις τον Ναόν του οποίου τόσον το εσπέρας όσον και την κυριώνυμον ημέραν της εορτής προεξάρχει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας.

Την 20ην του μηνός και κατά την εορτήν του Προφήτου Ηλιού εορτάζουν οι Ιεροί Ναοί Ραζάτων, Αγραπιδιάς, Ομαλών και Καμιναράτων Ληξουρίου, εις την οποίαν και λειτουργεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας.

Σημαντική είναι και η πανήγυρις της εορτής της Αγίας Άννης εις την Λακύθραν, όπου τόσον το εσπέρας, όσον και την ημέραν της εορτής προεξάρχει των Ακολουθιών ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας, πλήθος δε Χριστιανών προσέρχονται εις την εν λόγω πανήγυριν. Σημειώνουμε και τον εορτασμόν των Αγίων Ευπραξίας Αφραγιάς Τζαννάτων και Αγίας Άννης Λεπέδων Ληξουρίου.

Ο μήνας αυτός τελειώνει με τας μεγάλας πανηγύρεις των εορτών της Αγίας Παρασκευής στο Ξεριζωμένο Τρωϊαννάτων, Αθέρος Ληξουρίου, Μεταξάτων Λειβαθούς, Μεσοβουνίων Ερύσσου, Λεπέδων Ληξουρίου, παρεκκλησίου Φαρακλάτων και της εορτής του Αγίου Παντελεήμονος Πουλάτων Σάμης, Κοντογουράτων Θηνιάς και Λουκεράτων Ληξουρίου.

Το αποκορύφωμα της θερινής περιόδου και κυρίως του λεγομένου θρησκευτικού τουρισμού διά την νήσον της Κεφαλληνίας είναι ο μήνας Αύγουστος, το πρώτον δεκαπενθήμερον του οποίου είναι εξ' ολοκλήρου αφιερωμένο εις την Υπεραγίαν Θεοτόκον, με επίκεντρον την ημέραν της Κοιμήσεώς της, την οποίαν οι Χριστιανοί αποκαλούν ''Το Πάσχα του καλοκαιριού'', παρ' εντός της Δεσποτικής εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος όπου μετά πάσης μεγαλοπρεπείας εορτάζεται εις τα Τραυλιάτα, τον Πόρο και το Ληξούρι, εφ' όσον οι Ναοί αυτών τών τόπων είναι αφιερωμένοι εις το γεγονός τούτο της πίστεώς μας.

Την παραμονή της εορτής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστατεί εις τον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος Τραυλιάτων, με την συμμετοχήν πολλών Χριστιανών, οι οποίοι το βράδυ εις το προαύλιον του Πνευματικού Κέντρου εορτάζουν το γεγονός με κοινή συνεστίαση. Την κυριώνυμον ημέρα λειτουργεί εις τον Ιερόν Ναόν Μεταμορφώσεως Πόρου ο οποίος και πανηγυρίζει.

Κάθ' όλην την διάρκειαν του Δεκαπενταυγούστου, εις τους Ιερούς Ναούς της Νήσου ψάλλεται η Ακολουθία των Παρακλητικών Κανόνων της Υπεραγίας Θεοτόκου και ο Σεβασμιώτατος χοροστατεί εις δύο Ναούς καθημερινώς, της Μητροπολιτικής Περιφέρειάς του.

Η 11η Αυγούστου είναι η αποφράδα ημέρα των καταστρεπτικών σεισμών του έτους 1953, ημέρα εορτής και του εν Κερκύρα θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνος.
Το εσπέρας τελείται πανηγυρικός Εσπερινός και δια τα δύο αυτά γεγονότα εις τον Ιερόν Ναόν Αγίου Σπυρίδωνος Αργοστολίου και την κυριώνυμον ημέραν θεία λειτουργία και επιμνημόσυνος δέησις υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αδίκω θανάτω τελειωθέντων Κεφαλλήνων κατά τους σεισμούς του 1953, ενώ το βράδυ της ιδίας ημέρας τελείται πάνδημος λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Σπυρίδωνος ανά τας οδούς της πόλεως και εις την κεντρικήν πλατείαν Αργοστολίου αναπέμπεται ειδική δέησις. Στη συνέχεια εις όλας τας ανωτέρω εκδηλώσεις προεξάρχει ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, ο οποίος κυρήσσει και τον λόγον του Θεού.

Μετά πάσης μεγαλοπρεπείας και λαμπρότητος εορτάζεται η ημέρα της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου και πανηγυρίζουν οι κάτωθι Ιεροί Ναοί: Μαρκοπούλου, Αργινίων, ένθα και η εμφάνισις των μικρών φιδιών των επονομαζομένων ''Φιδάκια της Παναγίας'', όπου συρρέουν και πολλλοί Χριστιανοί. Πανηγυρίζουν επίσης και οι Ιεροί Ναοί Περατάτων, Σιμωτάτων, Μεταξάτων, Δαμουλιανάτων, Καρδακάτων, Λακύθρας, Διγαλέτου και οι Ιεραί Μοναί Υπεραγίας Θεοτόκου Κορωνάτου και Αγριλίων όπου τελούνται και αγρυπνίες.

Και φθάσαμε εις την μεγάλην ημέραν, την πιο μεγάλην ημέραν δια την Κεφαλληνία και τους Κεφαλλήνες της νήσου και της διασποράς, την ημέραν της εορτής της Κοιμήσεως του Αγίου Γερασίμου, ο οποίος εκοιμήθη την 15ην Αυγούστου του έτους 1579 και λόγω της εορτής της Κοιμήσεως της Παναγίας μας μετετέθη η εορτή του την επομένην ημέραν 16 Αυγούστου.
Το απόγευμα της 15ης Αυγούστου, μετά του Παρακλητικού Κανόνος του Αγίου, το Ιερό Σκήνωμά του, μεταφέρεται λιτανευτικώς από τον Παλαιόν Ιερόν Ναόν ένθα ο Τάφος Του και η Λάρνακά του εις τον νέον Ιερόν Ναόν εν μέσω συγκινητικών εκδηλώσεων του λαού, πίστεως προς τον Θεόν και σεβασμού προς τον Άγιόν του.
Το Ιερόν Σκήνωμα τοποθετείται εις ιδαιτέραν θέσιν, ητοιμασμένη μέσα εις τον μεγαλοπρεπήν Ιερόν Ναόν, τελείται ο μικρός Εσπερινός και αρχίζει το προσκύνημα από της ώρας αυτής 6ης περίπου απογευματινής, συνεχίζεται όλη την νύχταν, δια να τελειώσει την μεσημβρίαν της επομένης ημέρας.
Την κυριώνυμον ημέραν τελείται Αρχιερατικόν Συλλείτουργον και ακολουθεί λιτάνευσις του Ιερού Σκηνώματος με συμμετοχήν Κλήρου, Μοναχών, Μοναζουσών, επισήμων και χιλιάδων Χριστιανών.

Την πομπήν πλαισιώνουν φιλαρμονικές πάντες, άγημα Στρατού και πρόσκοποι μέχρι του μεγάλου πλατάνου, εις τον οποίον αναπέμπεται δέησις. Ομιλεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας και η πομπή δια της αυτής οδού επανέρχεται εις τον νέον Ιερόν Ναόν όπου συνεχίζεται το προσκύνημα, δια να μεταφερθεί περί την μεσημβρίαν στον μικρόν Ιερόν Ναόν και να τοποθετηθεί και πάλιν εις την Λάρνακαν. Ακολουθεί δεξίωσις και επίσημον γεύμα εις την μεγάλη αίθουσα του Παρθενώνος της Ιεράς Μονής, μετά από το οποίον οι πάντες αναχωρούν εν αγαλλιάσει ψυχής, δοξάζοντες και αινούντες τον Θεόν, τον ''Θαυμαστόν εν τοις Αγίοις Αυτού''.

Το βράδυ εις ιδιαιτέραν εκδήλωσιν προς τιμήν του Αγίου, γίνεται λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος ανα τας οδούς της Πόλεως του Αργοστολίου και εις την κεντρικήν πλατείαν της πόλεως αναπέμπεται δέησις και ομιλεί προς τον λαόν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας.
Ένας από τους τόπους από τους οποίους επέρασε και ο Εθνομάρτυρας Κοσμάς ο Αιτωλός είναι και η Νήσος της Κεφαλληνίας, όπου έτυχε ευγενούς υποδοχής και εις πολλά μέρη της οποίας εκήρυξε αφήνοντας ενθύμιον της διαλεύσεως του από έναν Σταυρόν. Κατά την εορτήν του 24 Αυγούστου, τιμάται ο εν λόγω Άγιος με επίκεντρον την κοινότητα Άσσου με την συμμετοχήν του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κεφαλληνίας. Επακολουθεί λιτάνευσις του Τιμίου Σταυρού και της Ιεράς Εικόνος του Αγίου και παρατίθεται γεύμα.
Την ημέραν αυτήν του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού εορτάζουν και οι κάτωθι Ιεροί Ναοί: Της Ιεράς Μονής Αγριλίων Σάμης, Ευαγγελιστρίας Φαρακλάτων και αλλαχού.

Με ιδιαίτερες εκδηλώσεις εορτάζεται εις την Νήσον μας η εορτή του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Φανουρίου του θαυματουργού την 27ην Αυγούστου με επίκεντρον τον Ιερόν Ναόν Υπεραγίας Θεοτόκου Σισσιωτίσσης Αργοστολίου και με την συμμετοχήν Ιερέων, Ιεροψαλτών και του Ποιμενάρχου της Νήσου.

Την 29ην Αυγούστου, εορτή της Αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Τιμίου Ενδόξου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου, εορτάζουν οι κάτωθι Ιεροί Ναοί: Τιμίου Προδρόμου Καραβομύλου, Δειλινάτων μετ' αγρυπνίας, και Ρατζακλί.

Τας πρώτας ημέρας του μηνός Σεπτεμβρίου και δη την 4ην του μηνός, εορτήν του Αγίου Ανθίμου του Κουρούκλη, του Πολιούχου Αστυπαλαίας, πανηγυρίζει το μετόχιον της Ιεράς Μονής Αγίου Γερασίμου εις τα Λέπεδα Ληξουρίου, ένθα και ο Τάφος του Αγίου και με την παρουσίαν πάντοτε Μοναστριών του Αγίου Γερασίμου και των Ιερών Μονών Κορωνάτου και Αγίου Ανδρέου.

Η εορτή του Γεννεσίου της Θεοτόκου την 8ην Σεπτεμβρίου, εορτάζει η Ιερά Μονή Παλαιοχέρσου Ερύσσου, εις την οποίαν κάθε χρόνο συμμετέχει και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας και εις την οποίαν εορτήν και πανήγυριν συρρέει πλήθος κόσμου από την περιοχήν και άλλα μέρη. Το συγκρότημα της Ιεράς Μονής φέρει την σφραγίδα των ευλαβεστάτων Ιερέων αδελφών Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Νεκταρίου Σκλαβούνου και Πρωτοπρεσβυτέρου π. Παναγή Σκλαβούνου, οι οποίοι επι σειράν ετών σηκώνουν το βάρος της εξυπηρετήσεως των κατοίκων όλου του Δήμου Ερύσσου.
Μετά την Θείαν Λειτουργίαν ακολουθεί λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος, δεξίωσις εις το Ηγουμενείον της Ιεράς Μονής και γεύμα εις την τραπεζαρίαν αυτής. Η εν λόγω Ιερά Μονή διαθέτει και ξενώνα είκοσι κλινών και τούτο γνωστοποιούμεν διά τους επιθυμούντας να επισκεφτούν την Ιεράν Μονήν και να παραμείνουν δωρεάν μία με δύο ημέρες, ερχόμενοι σε επικοινωνία τηλεφωνικώς με τους εν λόγω Ιερείς στο τηλέφωνο 0674051242. Την ίδια ημέρα πανηγυρίζει και η Ιερά Μονή Θεοτόκου Άτρου.

Την 14ην Σεπτεμβρίου, εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, εορτάζουν δύο ιστορικές Μονές της Κεφαλληνίας: Της Ιεράς Μονής Κηπουραίων στο Ληξούρι και της Ιεράς Μονής Εσταυρωμένου Πεσσάδος.

Εις την Ιερά Μονή Κηπουραίων την παραμονήν της εορτής, από της 9ης βραδυνής έως της 2ας πρωϊνής τελείται ο Εσπερινός της εορτής, ο Όρθρος της εορτής και η τελετή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού μετά την μεγάλην Δοξολογίαν. Εις τας Ακολουθίας αυτάς συρρέουν πολλοί των χριστιανών, ιδιαιτέρως της περιοχής Παλλικής και από όλην την νήσον. Η τελετή της Υψώσεως γίνεται εις το προαύλιον του Ιερού Ναού και μετά το πέρας αυτής ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας απέρχεται, ενώ εις τον Ιερόν Ναόν τελείται η Θεία Λειτουργία. Ανάλογος εορτασμός το Εσπέρας της εορτής γίνεται και εις την Ιεράν Μονήν Πεσσάδος εις την οποίαν την κυριώνυμον ημέραν λειτουργεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας.
Η εορτή της Υπεραγίας Θεοτόκου Μυρτιδιωτίσσης, που εορτάζεται εις τον χώρον της Πατρίδος μας με επίκεντρον την νήσον των Κυθήρων, με μεγαλοπρέπεια εορτάζεται και εις την Κεφαλληνία, με επίκεντρον τον Ιερόν Ναόν Δρεπάνου, εις τον οποίον και φυλάσσεται η Εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου της Δραπανιωτίσσης, η οποία είναι και η Πολιούχος της πόλεως Αργοστολίου, γι' αυτό και η εορτή διοργανώνεται από τον Δήμον Αργοστολίου.
Εις τον Εσπερινόν και την Θείαν Λειτουργίαν παρουσία και της δημοτικής αρχής της πόλεως, προεξάρχει ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας, το δε απόγευμα γίνεται η λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος ανά τας οδούς της πόλεως, όπου εις την πλατείαν Αργοστολίου αναπέμπεται δέησις και εν συνεχεία η Ιερά Εικόνα οδηγείται εις τον Ιερόν Ναόν Αγίου Σπυρίδωνος Αργοστολίου, όπου κατά το έθιμον του τόπου παραμένει επί μίαν εβδομάδαν, κατά την διάρκειαν της οποίας σύμφωνα με το πρόγραμμα της Ιεράς μητροπόλεως τελείται Παρακλητικός Κανόνας το Εσπέρας και την πρωϊαν η Θεία Λειτουργία. Η Εικόνα λιτανευομένη με την συμπλήρωσιν της μίας εβδομάδος, επιστρέφει εις τον Ιερόν Ναόν Δρεπάνου. Η αυτή εορτή εορτάζεται και εις τον Ιερό Ναό Αγίας Θέκλης Ληξουρίου.

Την 26ην Σεπτεμβρίου η Εκκλησία μας εορτάζει την Μετάστασιν Ιωάννου του Θεολόγου και πανηγυρίζουν οι Ιεροί Ναοί Σαρλάτων, Ραζάτων και Κοντογεννάδος.

Κατά τον μήνα Οκτώβριον, τα πάντα περιστρέφονται περί την εορτήν της Ανακομιδής του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Γερασίμου, με επίκεντρον την Ιεράν Μονήν του στα Ομαλά. Επαναλαμβάνεται κατά γράμμα το πρόγραμμα της 16ης Αυγούστου, με την συμμετοχήν κληρικών, μοναστριών και επισήμων. Το εσπέρας μεταφέρεται το Ιερό Σκήνωμα εις τον νέον Ιερόν Ναόν. Τελείται ο μικρός Εσπερινός και το βράδυ παρατίθεται τράπεζα εις το Ηγουμενείον, εις τους προσκεκλημένους Ιερείς και άλλους κληρικούς και εν συνεχεία ψάλλεται ο Μέγας Εσπερινός της εορτής και ο Όρθρος της εορτής, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κεφαλληνίας, και περί την 1ην πρωϊνήν εις την ενάτην Ωδήν του Όρθρου, ψάλλονται εν χορώ Ιερέων και Ιεροψαλτών τα Εγκώμια του Αγίου. Ακολουθεί η τέλεσις της Θείας Λειτουργίας, ενώ ο Ποιμενάρχης της νήσου περί την 2αν το πρωϊ απέρχεται εις τον οίκον αυτού. Την επομένην κυριώνυμον ημέραν της εορτής τελείται Αρχιερατικόν Συλλείτουργον, η λιτάνευσις του Ιερού Σκηνώματος, ενώ συνεχώς χιλιάδες χριστιανών προσέρχονται και τιμητικά ασπάζονται τον Άγιον, το Σκήνωμα του οποίου επανάρχεται εις την Λάρνακαν του παλαιού Ναού, ενώ ακολουθεί δεξίωσις και γεύμα.
Την αυτήν ημέραν πανηγυρίζει και ο Ιερός Ναός Αγίου Γερασίμου Ληξουρίου, όπου το απόγευμα της ημέρας με την παρουσίαν του Μητροπολίτου Κεφαλληνίας λιτανεύεται η Ιερά Εικόνα του Αγίου εις τας οδούς της πόλεως Ληξουρίου, όπου εις την πλατείαν αναπέμπεται δέησις και ομιλεί ο Σεβασμιώτατος παρουσία και των αρχών.

Κατά την εορτήν του Αγίου Δημητρίου την 26ην Οκτωβρίου, εις την Μονήν του Αγίου Γερασίμου αποδίδεται και η εορτή της Ανακομιδής του Ιερού Λειψάνου του Αγίου, μετά υπό της Εκκλησίας καθοριζόμενον και πανηγυρίζουν οι Ιεροί Ναοί Τρωϊαννάτων και Φαρακλάτων.

Η Θεομητορική εορτή που δεσπόζει και ξεσηκώνει τους Χριστιανούς κατά τον μήνα Νοέμβριο, είναι η εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου την 21ην του μηνός και μεγαλοπρεπώς πανηγυρίζουν οι Ιεροί Ναού Σισσιωτίσσης στο Αργοστόλι και Σκηνέα Ληξουρίου. Και εις τας δύο πανηγύρεις συμμετέχει ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Σπυρίδων, ο οποίος και χοροστατεί εις την Ακολουθίαν των δύο Εσπερινών που γίνονται σε διαφορετική ώρα μετά Θείου Κηρύγματος. Το πρώτον εις τον Ιερόν Ναόν Σισσιωτίσσης, από 7:30 έως 9:00 και εις τον Ιερόν Ναόν Σκηνέα από 10ης έως της 2ας πρωϊνής, όπου χοροστατεί και εις τον Όρθρον της εορτής και μετά την Δοξολογίαν αποχωρεί του Ιερού Ναού, ενώ τελείται η Θεία Λειτουργία. Την κυριώνυμον ημέραν της εορτής λειτουργεί εις τον Ιερόν Ναόν Σισσιωτίσσης.
Η εορτή της Συνάξεως των Αγίων Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και πασών των Επουρανίων Δυνάμεων Ασωμάτων, την 8ην Νοεμβρίου εορτάζεται εις τον Ιερόν Ναόν Ταξιαρχών Αργοστολίου, Βαλσαμάτων και Ληξουρίου.

Και η εορτή του Αγίου Νεκταρίου του Θαυματουργού την 9ην Νοεμβρίου εορτάζεται εις την νήσον μας, με επίκεντρον τον Ιερόν Ναόν Αγίου Νικολάου Αργοστολίου, ένθα και ο θρόνος του Αγίου Νεκταρίου, με πανηγυρικόν Εσπερινόν και Αρχιερατικήν Θεία Λειτουργία. Επίσης εις την Ιεράν Μονήν Κορωνάτου Ληξουρίου εορτάζει παρεκκλήσιον της Μονής επ' ονόματι του Αγίου με αγρυπνία.

Η εορτή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου την 13ην Νοεμβρίου, εορτάζεται εις τα Κουρουκλάτα.

Το εορτολόγιον του μηνός Νοεμβρίου, επισφραγίζεται με την εορτήν του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου, εις την φερώνυμον Ιεράν Μονήν της νήσου του και Προστάτου αυτής. Το εσπέρας της εορτής τελείται Αρχιερατικός Εσπερινός, πάντοτε χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κεφαλληνίας κ. Σπυρίδωνος και ακολουθεί αγρυπνία. Την κυριώνυμον ημέραν τελείται Αρχιερατική Θεία Λειτουργία με την συμμετοχήν πολλών κληρικών της νήσου, εκπροσώπων Μοναστηριών των άλλων Ιερών Μονών και εκπροσώπων της νήσου. Ακολουθεί Λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος, δεξίωσις εις το Ηγουμενείον της Μονής και παρατίθεται γεύμα εις την τράπεζαν αυτής.

Ο τελευταίος μήνας του έτους Δεκέμβριος, έχει τας κάτωθι εορτάς και πανηγύρεις:
Την 4ην του μηνός, εορτήν της Αγίας Βαρβάρας, όπου το εσπέρας τελείται ο Εσπερινός της Εορτής εις φυσικόν βραχώδη ναϋδριον που θυμίζει τας κατακόμβας της παλαιάς εποχής και χοροστατεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Σπυρίδων, ο οποίος συνεχίζων την οικογενειακήν παράδοσιν εθέσπισεν αγρυπνίαν μέχρι της 2ας πρωϊνής εις τον προσεισμικόν Ιερόν Ναόν της Ιεράς Μονής Αγίου Ανδρέου. Πανηγυρίζει επίσης και το παρεκκλήσιον του Ιερού Ναού Προκοπάτων.

Την εορτήν του Αγίου Νικολάου 6 του μηνός πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Αργοστολίου και τόσο εις τον Εσπερινόν, όσο και εις την Θείαν Λειτουργίαν χοροστατεί και λειτουργεί ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Σπυρίδων και τούτο διότι εις τον Ιερόν αυτόν Ναόν εορτάζεται η εορτή των ναυτικών, εορτή του εμπορικού και πολεμικού ναυτικού των λιμενικών και της Ακαδημίας Εμποροπλοιάρχων Κεφαλληνίας. Τελείται Δοξολογία και ο Σεβασμιώτατος προσέρχεται εις γεύμα που παραθέτει η Ακαδημία Εμποροπλοιάρχων. Η εορτή του Αγίου Νικολάου εορτάζεται και εις τα Λιβαθυνάτα Ληξουρίου και εις τα Φαρακλάτα.

Την εορτήν του Αγίου Σπυρίδωνος τιμά ιδιαιτέρως ο εορτάζων Ποιμανάρχης της νήσου που φέρει και το όνομα του Αγίου. Το εσπέρας της παραμονής χοροστατεί εις τον πανηγυρίζοντα Ιερόν Ναόν Αγίου Σπυρίδωνος Αργοστολίου και την κυριώνυμον ημέραν τελεί την Θείαν Λειτουργίαν εις τον αυτόν Ιερόν Ναόν και εν συνεχεία καθ' όλην την διάρκειαν της ημέρας δέχεται συγχαρητηρίους επισκέψεις, κληρικών, μοναστριών, εκπροσώπων των αρχών της νήσου, μαθητών, μαθητριών και πολλών χριστιανών. Η εορτή του Αγίου Σπυρίδωνος εορτάζεται και εις το σπήλαιον Κουρουκλάτων.

Η εορτή του Αγίου Ελευθερίου 15 Δεκεμβρίου, εορτάζεται εις τον Ιερόν Ναόν Αγίου Ελευθερίου Αργοστολίου με την συμμετοχήν του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κεφαλληνίας κ. Σπυρίδωνος, εσπέρας και πρωϊ και εις το παρεκκλήσιον Αγίου Ελευθερίου Βαλσαμάτων εις θέσιν ''Γρουδί'' Αίνου.

Εις την νήσον της Κεφαλληνίας υπάρχει μετόχιον της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου Στροφάδων εις το χωρίον Χιονάτα εις το οποίον εορτάζεται η εορτή του Αγίου Διονυσίου πάντοτε με την συμμετοχήν του Μητροπολίτου Κεφαλληνίας κ. Σπυρίδωνος.

Διά την εορτήν της 25ης Δεκεμβρίου δεν υπάρχει λόγος να γράψουμε πολλά. Εορτάζεται απ' άκρου εις άκρον της νήσου εις τους Ιερούς Ναούς που έχουν Ιερέα και αναγινώσκεται η εόρτιος Ποιμαντική Εγκύκλιος του Μητροπολίτου. Εκείνο που θα θέλαμε να σημειώσουμε εδώ είναι ότι η πρωϊνή Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων η οποία εις άλλους χώρους της Πατρίδος μας τελείται την 5ην πρωϊνήν, εδώ εις την Κεφαλληνίαν τελείται την 8ην πρωϊνήν, κατ' έθιμον του τόπου αλλά και εις όλον τον χώρον των Επτανήσων.
Τέλος, η εορτή του Αγίου Στεφάνου 27 του μηνός, εορτάζεται εις τους Ιερούς Ναούς Μηνιών και Αγίας Ειρήνης.

Ταύτα θεωρήσαμε σκόπιμον να καταγράψωμεν εις την παρούσαν ιστοσελίδαν του κόμβου μας εις το ΙΝΤΕΡΝΕΤ, διά να έχουν πληροφόρησιν οι Χριστιανοί τι γίνεται εις την νήσον μας προς δόξαν Θεού, τιμήν των Αγίων και δόξαν της Αγιωτάτης Αυτού Εκκλησίας.

© Copyright imk.gr 2019 - e-mail: :info@imk.gr