ΙΜΚ »  ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

Στην ίδια τοποθεσία που ευρίσκετο το Μητροπολιτικόν Μέγαρον προ των σεισμών του 1953, ανεγέρθη το κτίριον του Διοικητηρίου της Μητροπόλεως. Η μελέτη της ανεγέρσεώς του έγινε από τον Πολιτικό Μηχανικό κ. Τάκη Παυλάτο, ο οποίος ως γνωστόν πολυτίμους υπηρεσίας προσέφερε όχι μόνον εις τον χώρον της Εκκλησίας, αλλά και σε ολόκληρον την νήσον μας.

Επί σειράν ετών ηργάσθη δωρεάν για την ανέγερση Ναών, κωδωνοστασίων του νέου Ιερού Ναού Αγ. Γερασίμου και πολλών άλλων. Στην ανέγερση των κτιρίων εβοήθησεν τότε ο στρατός, με άφθονον και καλόν υλικό που είχε εις την διάθεσίν του.

Ο προθάλαμος του κτιρίου καταστολίζεται από έναν υπέροχο Σταυρόν μεγάλου μεγέθους.

Το γραφείο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Σπυρίδωνα είναι αρκετά ευρύχωρον και απλά επιπλωμένον. Ἀνωθεν του γραφείου του Σεβασμιωτάτου, βλέπουμε την εικόνα των τριών Αγίων των Επτανήσων: Αγ. Σπυρίδωνος Κερκύρας, Αγ. Διονυσίου Ζακύνθου και Αγ. Γερασίμου Κεφαλληνίας.

Στους τοίχους του γραφείου κρέμονται φωτογραφίες των ευεργετών του, Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κυρού Παντελεήμονος Παπαγεωργίου, Πειραιώς κυρού Χρυσοστόμου Ταβλαδωράκη, Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Σεραφείμ, Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου, καθώς και φωτογραφία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Τα γραφεία της διοικήσεως είναι ευρύχωρα. Υπάρχει το γραφείο του Πρωτοσύγγελλου, της Γραμματείας, της Μηχανογραφικής Υπηρεσίας, του Λογιστηρίου και του γραφείου γάμων. Εις τους χώρους αυτούς εξυπηρετούνται οι χριστιανοί και περισσότερον οι κληρικοί, εις τα ζητήματα που τους απασχολούν. Εις την σχετικήν ενότητα της ιστοσελίδος της Ιεράς Μητροπόλεως θα πληροφορηθείτε τα ονόματα των συνεργατών του Σεβ/του Μητροπολίτου Κεφαλληνίας.

Παραπλεύρως του γραφείου του Σεβασμιωτάτου υπάρχει μία εξαιρετική, μεγάλη αίθουσα (τραπεζαρία) με αντικείμενα που σήμερα όλα μπορούν να χαρακτηριστούν ως αντίκες.
Από τον προθάλαμο του κτιρίου και από μία ξύλινη σκάλα, ανεβαίνει κανείς εις τον δεύτερον όροφον και αμέσως βρίσκεται στη μεγάλη αίθουσα δεξιώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως, επιπλωμένη και στολισμένη απλά και απέριττα. Εδώ δέχεται ο Σεβασμιώτατος τους επισήμους και τας επισκέψεις κλήρου και λαού, στις μεγάλες εορτές της πίστεώς μας και την ημέρα της εορτής του. Ακόμα υπάρχει και ξενώνας (τρία δωμάτια) εις τα οποία φιλοξενούνται εάν το επιθυμούν μόνον επισκέπται του Αρχιερείς.

Εις την απέναντι πλευράν και υπεράνω του χώρου διοικήσεως βρίσκεται η κατοικία του Μητροπολίτου, που περιλαμβάνει καθιστικό, δύο - τρία υπνοδωμάτια και οι βοηθητικοί χώροι.

Αυτή είναι η σύντομη περιγραφή του κτιρίου της Ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας, το οποίον περιβάλλεται και με αρκετόν περιβαλλοντικόν χώρον.

© Copyright imk.gr 2019 - e-mail: :info@imk.gr