ΕΙΔΗΣΕΙΣ/ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ »  ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ 140 ΕΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΤΩΝ ΕΠΤΑΝΗΣΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ (21-5-2004)

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εις την νήσον μας εορτάσθη η επέτειος των 140 ετών από της ενώσεως των Επτανήσων με την μητέρα Ελλάδα και την παρουσία του προέδρου της ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου.

Το πρωϊ της 21ης Μαϊου, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετ' άλλων εκπροσώπων της νήσου, υπεδέχθη εις το αεροδρόμιον Κεφαλληνίας τον εκ της νήσου της Ιθάκης προερχόμενον δι' ελικοπτέρου, τον κ. Πρόεδρον και εν συνεχεία προεξήρχε της Δοξολογίας εις τον Μητροπολιτικόν Ναόν Ευαγγελιστρίας - Αναλήψεως Αργοστολίου, εις το τέλος της οποίας εκ μέρους του κλήρου και του λαού της νήσου ηυχήθη τα χρόνια πολλά εις τον κ. πρόεδρον επί τη ονομαστική του εορτή. Ετέλεσεν εις το μνημείον των Ριζοσπαστών επιμνημόσυνον δέησιν, στο τέλος της οποίας τον πανηγυρικόν της ημέρας εξεφώνησε ο γιατρός κ. Γεώργιος Κουρής. Ακολούθως πεζοπορών μετά του κ. Προέδρου και των άλλων επισήμων, έφθασαν εις την πλατείαν της πόλεως από όπου και παρηκολούθησαν την παρέλασιν. Συνόδευσε τον κ. πρόεδρον εις τας επισκέψεις του στο Δημαρχείον και την Νομαρχίαν και παρεκάθησε εις το επίσημον γεύμα εις το ξενοδοχείον "Mediteranne".
Περί την 5ην απογευματινήν, υπεδέχθη τον κ. πρόεδρον και την συνοδείαν του εις την Ιεράν Μονήν Αγίου Ανδρέου, όπου εξεναγήθη εις το μουσείον της Ιεράς Μητροπόλεως παρουσία του διευθυντού του μουσείου κ. Κωνσταντίνου Στάβερη.
Ο κ. πρόεδρος περιηγήθη τα εκθέματα του μουσείου, συνεχάρη τον κ. διευθυντήν αυτού και εξέφρασε τον έπαινον και τον θαυμασμόν του εις τον Σεβασμιώτατον Ποιμενάρχην μας, εις το έργον του να ανεγείρη και να δημιουργήση το υπέροχον αυτό μουσείον, περισώζοντας τα εκκλησιαστικά κειμήλια της νήσου.
Ακολούθως μετά της συνοδείας του προέδρου μετέβη εις το Πνευματικόν κέντρον Κουρκουμελάτων, όπου ο πρόεδρος ετίμησε εαυτόν δια της ανακηρύξεώς του ως επιτίμου δημότου του Δήμου Λειβαθούς. Μετά τις προσφωνήσεις και τις αντιφωνήσεις και την εμφάνισιν επί σκηνής της χορωδίας Λειβαθούς, προέπεμψεν τον κ. πρόεδρον μετά των άλλων εκπροσώπων των αρχών της νήσου εις την δι' ελικοπτέρου αναχώρησίν του από το αεροδρόμιον Κεφαλληνίας. Ούτω, ετελείωσαν οι εκδηλώσεις της επετείου με τις ωραιότερες εντυπώσεις όλων.

Παραθέτουμε την ομιλίαν του ιατρού κ. Γεωργίου Κουρή.

" Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Ο Λαός της Κεφαλονιάς, τούτη την ιδιαίτερη γι' αυτόν ημέρα, σας καλωσορίζει. Σας καλοδέχεται και σας αγκαλιάζει. Συμβολίζετε την ενότητα του Ελληνικού Έθνους. Την ίδια την μητέρα Πατρίδα.
Τούτη την πατρίδα, πού οι πρόγονοί μας λάτρεψαν, αγωνίσθηκαν, φυλακίσθηκαν, μάτωσαν κι έπαθαν, για να ενωθούν μαζί της.
Οι Κεφαλλήνες, μαζί με όλους του Επτανησίους, αποτελούσαν από το 1800 ανεξάρτητο Κράτος. Την Ιόνιο Πολιτεία. Με δική τους σημαία, δικούς τους νόμους, δική τους Βουλή, δικούς τους Βουλευτές.
Την Ιόνιο Πολιτεία, που είχε το μπόλιασμα της Γαλλικής Επανάστασης, την σοφία της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας, την εγγύηση του Τσάρου πασών των Ρωσιών αλλά και της Υψηλής Πύλης.
Την Ιόνιο Πολιτεία. Με δικό της κρατικό προϋπολογισμό και πρεσβευτές σ' όλες τις πρωτεύουσες.
Την Ιόνιο Πολιτεία. Το πρώτο ελεύθερο ελληνικό τμήμα μετά την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως.
Κι έρχεται το Συνέδριο της Βιέννης, το 1815. Έρχεται η Διεθνής Διπλωματία.
Η Ιόνιος Πολιτεία. Ένα μικρό κράτος από επτά νησιά, διάσπαρτα στο Ιόνιο Πέλαγος, φαινόταν πολύ μικρό για να μείνει μόνο του.
Παραδόθηκε στην θαλασσοκράτηρα μεγάλη Βρεττανία. Να το προστατεύσει. Να το οργανώσει. Να το καθοδηγήσει μέσα εις τον μεγάλο μας κόσμο.
Και τότε εμφανίζονται οι Ριζοσπάστες.
Στην αναθηματική στήλη, την οποίαν προ ολίγου δαφνοστεφανώσατε κύριε Πρόεδρε, ο Ληξουριώτης γλύπτης Γεώργιος Μπονάνος, σμίλευσε τα ονόματά τους:

ΗΛΙΑΣ ΖΕΡΒΟΣ
ΙΩΣΗΦ ΜΟΜΦΕΡΑΤΟΣ
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΛΙΒΑΔΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΥΠΑΛΔΟΣ - ΙΑΚΩΒΑΤΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΥΠΑΛΔΟΣ - ΔΟΤΟΡΑΤΟΣ
ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΣ ΠΥΛΑΡΙΝΟΣ
ΝΑΘΑΝΑΗΛ ΔΟΜΕΝΕΓΙΝΗΣ
ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΠΑΙΖΗΣ
ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΕΣΥΛΑΣ
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΠΟΦΑΝΤΗΣ.

Για τα πιστεύω και το ήθος των Ριζοσπαστών, μας πληροφορεί ο ίδιος τους ο ύμνος.
Ένας ύμνος που έγραψε ο Κεφαλλονίτης Γεράσιμος Μαυρογιάννης, το 1848 και μελοποίησε ο Τζαννής Μεταξάς, το 1854.

"Κι αν δεν κόπτει το σπαθί μου,
κι η αιχμή του δεν τρυπάει,
η ψυχή δεν λησμονάει.
Πως επλάσθη ελληνική.

Των εχθρών μισώ τα δώρα.
Δεν τα θέλω. Ας τα κρατήσουν.
Τους μισώ κι ας με μισήσουν.
Προτιμώ την φυλακή.

Στο λαμπρό μέλλον μου ελπίζω.
Βλέπω την ελευθεριά μου.
Και ξεχνάω την σκλαβιά μου.
Θάρθη ολόλαμπρη Αυγή.

Θάρθη, θάρθη ναι, μια μέρα,
που θα ξεσχισθούν συνθήκαι.
Κι όποιος σε άλυσες εμβήκε,
πάλι ελεύθερος θα βγη.

Είμαι Έλλην, το καυχώμαι.
Ξέρω την καταγωγή μου.
Κι η Ελληνική ψυχή μου,
Ελεύθερα πάντα ζει".

Εις τον πολιτικόν βίον της εποχής εκείνης, οι Ριζοσπάστες ήταν η πολιτική ομάδα, που όπως ακούσατε από τον ύμνο τους, επιθυμούσαν διακαώς την Ένωση με την Ελλάδα.
Αναπτύχθηκαν και άλλες πολιτικές ομάδες. Μία, ήταν αυτή που θαύμαζε την βρετανική οργάνωση και διοίκηση. Συντάχθηκε μαζί τους. Δεν ήθελε την Ένωση αλλά την προστασία. Τους ανθρώπους της ομάδας αυτής, ο λαός απεκάλεσε "καταχθονίους".
Ο Ριζοσπάστης Ηλίας Ζερβός - Ιακωβάτος, έγραφε για την προστασία:

"Όπου ξένος βασιλεύει,
τα πάντα ψεύδος εισί και σκιά.

Ο Νόμος γίνεται ενέδρα.
Η Δικαιοσύνη σκευωρία.
Η Αρετή έγκλημα.
Η Ελευθερία κακούργημα.
Η πατρίς κενόν όνομα.
Και αυτή η οικογένεια,
Πηγή πικριών και οδύνης."

Εις την εθνικήν, όθεν αποκατάστασιν, δέον να αποβλέπει ο Ιόνιος Λαός, ως εις τέρμα των συμφορών".

Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε.
Την 21η Μαϊου του 1864, εις τον κεντρικόν ιστόν του Διοικητηρίου στην Κέρκυρα, η ελληνική σημαία αντικαθιστά την Βρετανική.
Τα Επτάνησα είναι πλέον κομμάτι του εθνικού κορμού.
Η Ένωση με την Ελλάδα είναι πραγματικότητα.

Ας είναι παντοτινή η μνήμη όλων των Επτανησίων Αγωνιστών της Ελευθερίας."© Copyright imk.gr 2019 - e-mail: :info@imk.gr